Why Telegram could not block: 4 questions about the fate of the messenger

Roskomnadzor takes new measures to completely block the Telegram messenger in Russia, but so far the efforts do not work. Completely to block the messenger it is possible, only having disconnected all Internet in the country, ascertain experts.
19.04.2018
RBC
Origin source
Pondělí 16.dubna, telekomunikační operátoři v Rusku začaly blokovat přístup k informačním systémům a programům telegramu Messenger LLP (messenger má stejný název). To se děje na pokyn Roskomnadzor (RKN), který provádí rozhodnutí Tagansky okresního soudu ze dne 13. dubna, se rozhodl omezit přístup země k telegram z faktu, že posel nesplnil svou zákonnou povinnost poskytnout klíče FSB k dešifrování uživatelské korespondenci. Telegram zakladatel Pavel Durov řekl, že to zákonný požadavek nekompatibilní „s ochranou soukromí a ochrany osobních údajů“ posel se domnívá.

Téměř okamžitě po uvedení Roskomnadzor poslem se stal abonentům hlavních telekomunikačních operátorů k dispozici, ale v průběhu dne řada uživatelů přístup ke službě obnovena. Zároveň se v boji proti Telegram se začaly objevovat problémy s přístupem k žádné související weby a služby. RBC zjistila, co se děje.

1. Proč nemohu blokovat telegram?

Zpočátku Pavel Durov slíbil, že tato služba bude používat „Built-in náhradní řešení pro zámky, které nevyžadují zásah uživatele.“ I když varoval, že není zaručena stoprocentní dostupnost služby bez VPN (Virtual Private Network, Virtual Private Network).

VPN s proxy, služba Tor a další podobné nástroje umožňují uživateli zůstat v anonymitě na netu, aby bylo možné odhalit zdroje, které jsou blokovány v té či oné zemi.

Podle RCN, aby podporovaly práci posla bez instalace těchto nástrojů uživatelům, Telegram začal aktivně měnit IP adresu, pomocí nové adresy Amazon Web Services a cloudové služby Google Cloud. Roskomnadzor zavádí nové IP-adresy v registru a blokovat přístup k nim z Ruska, ale posel pak přesune na novou adres. Jako generální ředitel Alexander Qrator Labs Ljamin mají telegram výborné inženýry, kteří jsou nyní „využívají všechny slabá a zranitelná místa používaných v ruském filtrační systém.“

IP adresy za několik centů za hodinu

Každé zařízení připojené k globální síti (servery, internetové služby, uživatelská zařízení atd.) Používá adresu IP, na které lze najít. Celkově se na světě používá přibližně 4 miliardy IP adres, jedna adresa může být použita na několika místech. Zpočátku bylo zaregistrováno Telegram pro provoz služby pěti bazénů nebo asi 8 tisíc IP adres. Rozhodnutím Taganskyho soudu byli zapsáni do rejstříku zakázaných osob a přístup k nim z Ruska byl zablokován; Nicméně, podle informací ILV, messenger najal nové adresy bazény od Amazon Web Services. Jak navrhl nezávislý expert (bývalý zaměstnanec společnosti Yandex) Vladimir Ivanov, Roskomnadzor sledoval nové adresy, které Telegram obdržel. Jakmile byly přijaté skupiny adres IP v registru ILV, Telegram obdržel nové. A pro novou adresu trvá minutu a blokovat nový blok IP adres z Roskomnadzor, podle Ivanov, to trvá asi hodinu v průměru. Cena takové služby od společnosti Amazon Web Service je od 0,0058 USD za hodinu.

2. Jak dlouho to může pokračovat?

V pondělí společnost Roskomnadzor veřejně připomněla majitelům VPN a serverů proxy, že musí dodržovat rozhodnutí soudu o blokování zakázaných zdrojů. Jak uvedl zastupitelského úřadu, budou mít „všechna nezbytná opatření k výkonu soudních rozhodnutí, včetně těch týkajících se omezení přístupu k internetovým zdrojům, které poskytují technické podmínky pro poskytování služeb společnosti Telegram».

Zároveň společnost Roskomnadzor nadále aktivně zaváděla do registru nové IP adresy používané Telegramem. Kolem poledne v úterý 17. dubna v seznamu jich bylo více než 15,6 milionů IP adres, z nichž většina byla uvedena na Web Services a Google Amazon Cloud. Většina těchto adres už Telegram nepoužívá, ale blokování přístupu k nim z Ruska není automatické. Amazon a Google budou muset jednat s ILV o zrušení zákazu, ale stále není známo, kolik času to bude trvat.

Podle Alexandra Lyamina, s dostatečnou motivací a zdroji, může Telegram vynalézt nové metody a zablokovat zamykání po velmi dlouhou dobu. "Nejdříve je kromě služby Amazon Web Services a Google Cloud mnoho cloudových služeb. K dispozici jsou Azure, Cloudflare, DigitalOcean, ProfitBricks a další drobné. Navíc, tam je vždy možnost vytvořit nový přenosový protokol, založený na principech decentralizace, - kde každý uzel klient Telegram je samoorganizující sítě. Jedinou otázkou je množství zdrojů Durova a jeho ochota utrácet peníze na to, "- řekl Lyamin. Podle jeho odhadů je údržba služby pro Durov spíše nákladná. Znalec se domnívá, že zakladatel Telegram mohou přímo i nepřímo ztratit ze dne na $ 1 milion zároveň Ljamin připomíná, že v poslední době Durov přilákal 1,7 miliardy $ v ICO (počáteční mince oběť. - Primární umístění mincí kryptoměna nebo žetony, žetony, které dávají jejich majitelé určitá práva) své blokové platformy TON, to znamená, že by neměla být omezena na finanční prostředky.

Další názor Vladimíra Ivanova. Domnívá se, že žonglérování adres IP v aktuálním stylu Pavla Durova nepotřebuje více než 0,5-1 tisíc dolarů za měsíc. Avšak vzhledem k tomu, že Roskomnadzor začal blokovat celý datových center, a dokonce i skupina datových center cloud služeb, tato strategie může umožnit posel, aby byl přístupný pouze z několika málo týdnů až jednoho měsíce v Rusku. "Myslím, že Telegram nyní tvrdě pracuje na verzii messenger na základě protokolu peer-to-peer, který je téměř nemožné blokovat," řekl Ivanov.

V úterý 17. dubna Pavel Durov uvedl, že zatímco má v úmyslu podpořit práci posla v Rusku. „Ačkoli ruský trh nepředstavuje podstatnou část uživatelské základny Telegram (to odpovídá za méně než 10% z celkového počtu uživatelů služby. - RBC), je důležité, aby nás z osobních důvodů,“ - řekl zakladatel posla. Řekl také, že začal platit správcům Bitcoin-granty na proxy a VPN «v rámci digitálního odporu. - decentralizované hnutí na ochranu digitální svobodu a pokrok“ Během tohoto roku Durov hodlá darovat "miliony dolarů z osobních prostředků pro tyto účely."

3. Kdo to trpí?

Jak již bylo uvedeno Pavel Durov, „kvalita života 15 milionů Rusů bude zhoršovat jako Telegram bez VPN může být dočasně nedostupný.“ Podle MediaScope v únoru (Nejnovější data) v Rusku 9,9 milionů lidí alespoň jednou za měsíc šel na webových stránkách nebo mobilní aplikaci telegramu mezi obyvateli měst s počtem obyvatel nad 100 tisíc pro srovnání. Z WhatsApp, to bylo 24,9 milionů uživatelů, Viber - 20,8 milionu uživatelů.

Zamknout Amazon Web Services a Google IP adresy Cloud již vedlo k tomu, že někteří využili své IP-adresy, ale ne v souvislosti s místy telegramu byly nedostupné. Možná je to kvůli tomu, že ILV blokuje velké skupiny IP adres. Podle Alexandera Lyamina, většina z této situace do postižených malého a středního podnikání v Rusku, které v zájmu úspory nejsou obvykle vyvíjí svoji IT infrastrukturu a používá poskytovatelů cloud. Například na online škole učení angličtiny Skyeng hodně z IT infrastruktury používal server Amazon Web Services. V důsledku toho se 16. dubna mnoho studentů nemohlo spojit s učiteli. Managing Partner Skyeng Alexander Laryanovsky odhadoval přímé škody z neúspěšných lekcí ve výši zhruba 2 milionů rublů.

Obchodní a telegram

Posel byl často používán různými podnikateli ke komunikaci se zákazníky. Například v maloobchodní síti "VkusVill" na základě messenger je věrnostní program. Kupující se připojí k chatu, dostane informace o sortimentu a slevách. Zatímco zámek neovlivnil věrnostní program - společnost zaregistruje 400 nových uživatelů denně. Mnoho prodejců ukazuje, jak nastavit VPN a proxy, aby mohli bez problémů nadále používat bot. Ale společnost připravila „plán B“ - před týdnem v „VkusVille“ pustil aplikace stejný jako u funkce bot na Android, za týden se bude vydávat na iOS. „Lock Telegram nás zbaven efektivní a populární komunikační kanál se zákazníky, ale nestala tragédie. Jsme přesvědčeni, že většina uživatelů bez problémů začít používat aplikace, „- říká Marina Purim, řízení vnějších a vnitřních komunikací“ VkusVilla“.

Zakladatel společnosti Combot, Fedor Skuratov, bude muset být obtížnější. Vyvíjí boty, které pomáhají podnikům moderovat rozhovory, shromažďovat analytické údaje uživatelů a využívat pro reklamu v telegramových kanálech. Mezi klienty zábavy komunity „Dvach“ MDK, kanály věnovaná ICO a kryptoměna, DreamPlay, Binance, Digibank, regionální společenství „Malá Moskva chat“, „Piterchat“ a tak dále. „Zámek může zasáhnout příjmy z reklamy. Telegram publikum až na podzim, ale samozřejmě, když se odstranily oficiální žádost příliv nových publika zmenšit množí. Na druhou stranu jeho kvalita poroste, "řekl Skuratov.

Podle Artem Kozlyuk, vedoucí organizace „Roskomsvoboda“, která bojuje za digitálních práv, rozšíření seznamu zakázaných webů by mohlo mít negativní dopad na poskytovatele služeb. "Potřeba filtrování milionů adres IP může snížit rychlost přenosu dat. Zařízení pro filtrování má vlastní limit, pokud jde o počet zdrojů, při průchodu, které mohou operátoři potřebovat změnit, "říká Kozluk. Zástupce významného telekomunikačního operátora potvrdil, že rozšíření rejstříku zakázaných zdrojů může skutečně ovlivnit rychlost přístupu k internetu, zejména u malých operátorů. Systémový limit, řekl, ještě nebyl ověřen. V době zveřejnění však žádný z velkých provozovatelů takové problémy neuvedl.

4. Jak mohu vůbec vypnout telegram?

Podle nezávislého odborníka v oblasti telekomunikací Alexej Semeniako, Roskomnadzor se vydal na principu a chce zopakovat „čin“ s Zello, mobilní rádio, které předtím také aktivně používat novou IP adresu na Amazon Web Services obejít blokády v Rusku. Nicméně poté, co Amazon Web Services požádala Zello, aby přestal používat své stránky, služba začala hledat jiné způsoby, jak obejít zámek. Podle Semeniako, Roskomnadzor snaží vyvíjet tlak na Amazon Web Services, které mohou mít značné finanční ztráty v důsledku zámku ke službě přestal pracovat s Telegram. Znalec připustil, že Amazon Web Services může vypovědět smlouvu s Durov, ale i upozorněním, že společnost bude vážit politické, obchodní a pověsti rizika. Nicméně vzhledem k tomu, že existuje mnoho poskytovatelů cloudů, Telegram může "běžet" od společnosti Roskomnadzor po velmi dlouhou dobu. Přinejmenším dokud nenajdete levnější způsob, jak obejít zámek.

"Je pravděpodobné, že telegram bude nepohodlný a tím sníží jeho publikum v Rusku. Ale úplné zablokování telegramu v Rusku, aby jej nikdo vůbec nepoužil, nebudou moci Roskomnadzor a telekomunikační operátoři. To je možné pouze tehdy, pokud zadáte v ruské internetové whitelistu (tedy pokud je přístup bude poskytnuta pouze v omezeném počtu „důvěryhodných“ lokalit. - RBC),“- říká Alexej Semenyaka. Založeno operátoři filtrační zařízení prostě nemůže provést „analýzu“ provozu a izolovat z něj ten, že jde o protokoly, které používá proxy serveru a VPN, musí být velmi drahé síťové vybavení.

Podle Artema Kozlyka je možné zcela blokovat telegram na území Ruska pouze společně s celým internetem.